Предизвикателствата като синоптик в ефира на Нова вдъхновяват Гери Малкоданска да специализира в сферата на метеорологията

Зрителите на Нова познават Гергана Малкоданска като една от най-чаровните водещи, с която от вече шест месеца следят прогнозата за времето. На модните подиуми тя е известна като един от най-чаровните модели у нас. Истинско предизвикателство за нея обаче е да представя актуалните новини за времето в ефира и именно тази връзка със зрителите я вдъхновява да завърши специализирания курс по „Метеорология и климатология” при проф. Цветан Георгиев. Придобитите знания не само й дават повече увереност на работното място, но също така я мотивират да специализира занапред, като сега е решена да обогати уменията си и в сферата на „Науките за Земята и природната среда”.

Като най-важни качества за водещия на прогнозата за времето тя определя работата с отношение и преминаването на бариерата на камерата. „Да накараш човека отсреща да предпочете твоята компания и по най-опростения, но точен начин да му съобщиш какво време го очаква днес, оставяйки усмивка на лицето му”, представя тя професионалните си предизвикателства.

В следващото интервю Гергана Малкоданска разказва също за отговорността на всеки водещ на прогнозата и не на последно място - как винаги да бъдем в крак с времето.

Част от Нова телевизия си от почти две години, в които зрителите те познават в различни роли, а преди шест месеца се присъедини към екипа синоптици в медията. Как се чувстваш като водещ на прогнозата за времето?

Усещането е невероятно - да имаш такава връзка със зрителите. Влизам в домовете им, на работните им места дори и само през екрана, ако преценят да ме допуснат. Няма време за притеснения. Грешки, разбира се, се допускат често. Но точно това ме мотивира, учи ме всекидневно, предизвиква ме да съм все по-добра в това, което правя.

Започваш кариерата си на модел, когато си само на 14 години. Какво те вдъхнови от модния подиум да се насочиш към журналистиката и телевизията?

Моделството, особено от ранна възраст, дава различен начин на живот – динамична среда, стриктна дисциплина, упоритост, различни сблъсъци с хора и характери. Обикваш камерите, свикваш да даваш нещо на обществото, било то и само красива визия. Но аз никога не съм възприемала модата като професия, докато журналистиката е. Тя и по-конкретно телевизията за мен е израстване в професионален план. Средата е още по-натоварена, забързана, вече имаш по-сериозен и отговорен принос към хората. Независимо дали в ролята си на репортер, водещ или продуцент, във всеки материал оставяш частица от себе си, а това носи удовлетворение.

Какво е най-важното качество за всеки водещ на прогнозата за времето?

Знам, че повечето хора ни определят като приятни на външност „четящи глави”, но това може само да говори за липса на познания какво всъщност се случва зад кадър. Да, критерият „визия” е от значение, но все пак това е телеВИЗИЯ, не е радио или вестник, нормално е. Не извършвам физически труд по 12 часа, но това не омаловажава професията ми.

И ние носим своята отговорност към зрителя да му даваме най-точната информация, работим със специални програми, подготвяме визуалицията зад нас, редактираме по най-адекватния начин текста, който представяме. Научени сме на динамика, бърза адаптивност, зависими сме от голям екип, техника, която се случва да отказва, и още куп неща.

И все пак най-важното умение за мен е не да бъдеш безгрешен, а да работиш с отношение, да прескочиш „онази” бариера... на камерата. Да накараш човека отсреща да ти симпатизира, да предпочете твоята компания и по най-опростения, но точен начин, да му съобщиш какво време го чака днес, оставяйки усмивка на лицето му.

Професионалните предизвикателства като синоптик в ефира на Нова те вдъхновяват да продължиш квалификацията си в сферата на метеорологията. Нека разкажем подробности.

Знанието е сила, особено когато знаеш как да го приложиш на практика. Едва ли преди години съм си представяла, че ще изучавам науката за времето, но ето, че го направих. Съвсем скоро завърших специализиран курс по „Метеорология и климатология” при проф. Цветан Георгиев. Оценката е отличен, чувствам се по-уверена на работното си място, а това ми дава стимул да продължа напред. Следващите си познания искам да натрупам в сферата на „Науките за Земята и природната среда”.

Още в заглавието на един от романите си Богомил Райнов казва, че „Няма нищо по-хубаво от лошото време”. Вероятно като водещ на прогнозата за времето не е лесно да съгласиш с това твърдение...

И на мен, както, предполагам, и на моите колеги, ми е по-приятно да говоря за слънце и високи температури, но всяко време крие своя чар. Какъв по-удачен момент да оцениш дома си или приятната компания на хората около теб, когато навън вали.

Времето трябва да се приема с усмивка, стига само да не води до бедствията, които ни сполетяха последното полугодие. Но причината тук е комплексна, едва ли само времето е виновно...

На финала нека дадем съвет на нашите зрители и читатели как винаги да бъдат в крак с времето.

Не гледайте вечер дали има звезди в небето, а най-добре следете прогнозата по Нова.

Шегувам се, вече има толкова леснодостъпни начини. Аз лично, когато не представям прогнозата, се информирам от смартфона си. Хората вече ме посрещат с въпроса „Какво ще е времето” и отговор „Не знам” не ми отива (усмихва се).