За осма поредна година Дарик радио и вестник „24 часа" връчиха наградата на победителя в класацията

Видео: БГНЕС

 

София е най-добрият град за живеене в България. Столицата печели приза за трети път, За осма поредна година Дарик радио и вестник „24 часа" връчиха наградата на победителя в класацията.

 

На специална церемония в зала 8 на НДК, в присъствието на президента Росен Плевнелиев, министри и кметове на номинираните общини, беше обявен кой е най-добрият град за живеене за 2014 година.

 

София убедително победи останалите участници в оценката на градовете по 33 критерия. Столицата събра с над 20 точки повече от следващия в класацията град, пише "24 часа".

 

За читателите на вестника най-добрият град за живеене в България е Пловдив. Той събра над 30% от гласовете в интернет анкетата, проведена на www.24chasa.bg. Пловдив получи и наградата за „Най-добър град за бизнес в България“.

 

За слушателите на Дарик радио най-добрият град пък е Русе.

 

Спортният министър Красен Кралев пък отличи град Бургас като най-спортния град на България за 2014 г.

 

"Този град е с най-бързо развиваща се спортна инфраструктура, домакин на един от най-престижните форуми, който се организира в България - европейското първенство по футбол за юноши до 17 години. Град, които има два стадиона, въпреки че няма футболен отбор в "А" група, който има близо 100 спортни клуба и много олимпийски, световни и европейски шампиони", каза Кралев.

 

 

В класацията участваха 27-те областни градове у нас, които бяха оценявани по 31 критерия, сред които екологично състояние, ниво на инвестициите, раждания на глава от населението, безработица.

 

Досега София, Варна, Бургас и Велико Търново са получавали приза за „Най-добър град", като миналата година наградата си поделиха Бургас и Велико Търново, което беше прецедент в историята на класацията.

 

Критериите, по които се оценяват градовете в България включват екологично състояние, възможности за спорт в града и алеи за велосипедисти, детски градини, състояние на главната улица, брой паркоместа и време за престой в задръствания, безплатен интернет на обществени места, състояние на болниците и наличие на апаратура в тях, близост до летище, брой на университети и гимназии с изучаване на чужд език, статистика за престъпността, раждания на глава от населението.