Така Светла Тодорова коментира намалението на цената на синьото гориво с 13 на сто

"Разпределението на намаление на природния газ е справедливо. То е приблизително наполовина за потребителите и топлофикациите". Така председателят на КЕВР Светла Тодорова коментира намалението на цената на синьото гориво с 13%, предаде БГНЕС.

 

"Преценихме, че след общественото обсъждане и постъпилите възражения от страна на топлофикационните дружества, трябва да направим още веднъж бърз анализ. При него установихме, че дружествата имат сумарни загуби от 77 млн. лв.", подчерта Тодорова и поясни, че компенсацията за топлофикациите възлиза на около 4 млн. лв.

 

Председателят на КЕВР изрази съгласие със становището на топлофикациите, че изчисленията на КЕВР са врени, но рамката е крива. "Преценихме, че в този момент, когато цената на природния газ пада с 13% и сме в края на отоплителния сезон, може да бъде направено, така че топлофикациите да бъдат компенсирани за част от загубите", обясни Тодорова.

 

Тя прогнозира и евентуален скок на цените на горивата през септември. Причината затова е войната в Йемен, тъй като в близост до страната се намира четвъртият по големина кладенец в света.

 

Тодорова обяви, че към момента няма внесени предложения за промяна в цената на тока. Според нея, ако ще се правят инвестиции в подземна мрежа, решението затова трябва да бъде съвместно - на ЕСО и на ЕРП-тата.