Думите бяха изречени от ромски деца пред екип на Нова

 

Вълна от реакции след репортаж на Нова телевизия. В неделя Миролюба Бенатова представи разказ от сливенската махала "Надежда", където само за година 190 деца са родили деца. 
Екипът на Нова опита да покаже живота на тези хора, а те пък опитаха да го изгонят от улицата, дори с намесата на полицията. А група деца дори издигнаха лозунга "Българите на кайма!".

 

Освен че нажежиха до червено общественото мнение, детските възгласи от сливенската махала  „Надежда” предизвикаха и политически реакции. Заговори се за ромското изключване и за "езика на омразата".


„Ние еднакво остро осъждаме възгласи като „циганите на сапун”, „турците под ножа”, и сега – „българите на кайма”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. 

 

Партията му, която на предишните избори доби частичен монопол върху гласовете в множество ромски махали, обяви  интеграцията на малцинството за своя кауза. 


„Властите да проверят кои стоят зад езика на тези деца от Сливен. Кой ги е провокирал и ги ползва за свое оръжие”, подчерта лидерът.


От партията настояват със същата строгост да се преследват и други прояви на езика на омразата – например от парламентарната трибуна.

 

Видео: БГНЕС