Управляващите се отказаха да приложат социалната мярка

 

Най-бедните няма да получат обратно данъка си, платен през 2014 година. Управляващите се отказаха да приложат социалната мярка. Тази мярка беше приета от управлението на БСП, но новата власт я премахна - защото била неработеща и защото пари няма.

 

Със същия мотив не бяха одобрени и предложенията от Патриотичния фронт за данъчни облекчения на работещите родители. А именно работещите българи, които получават доходи над минималните, да получат облекчение за деца, като приспадат от годишната си данъчна декларация определена сума - 2400 лева при едно ненавършило пълнолетие дете, 4800 при две деца и 6000 лева при три или повече деца.

 

Поправката в Закона за данъците върху доходите на физическите лица събра 67 гласа "за", "против" гласуваха двама, а 105 се въздържаха. Промените бяха подкрепени от вносителите, БСП, "Атака", БДЦ и АБВ.

 

Според вносителите целта на законопроекта е да се създаде стимулираща раждаемостта мярка в полза на всеки изряден данъкоплатец в България, отглеждащ непълнолетни деца. 

 

В България има 1 200 000 деца, като от тях 800 000 получават т.нар. детски надбавки, което означава, че 400 000 не получават такива

 

На днешното заседание обаче успех постигнаха някои съкратени от работа. Темата с политическите чистки продължи. Престрелката този път беше между премиера Бойко Борисов и Мая Манолова. В нея се включиха и поканени от БСП хора, които твърдят, че са били уволнени по политически причини.

 

И едните, и другите по свой начин признаха, че политически уволнения и назначения винаги е имало и ще има. И едните. и другите намериха свой начин да се оправдаят. Мая Манолова го направи, като заяви, че като Реформаторите втори няма... по политически чистки.

 

Бойко Борисов пък сне отговорността от себе си. 

 

"С чужди коне, казваше дядо ми, трудно се оре. Затова всеки от министрите носи своята персонална отговорност за назначенията", изтъкна той, като призна, че и в ГЕРБ били недоволни. Първо - че не се отстраняват всички хора, назначени от предишното управление, и второ - от някои от реформаторските назначения.

 

 

Видео: БГНЕС