На летището в Бургас пристигнаха първите сто туристи от Израел

Започна новият туристически сезон по Южното Черноморие. Днес на летището в Бургас пристигнаха първите сто туристи от Израел. Те ще почиват в курорта Слънчев бряг. Как обаче ще бъде гарантирана сигурността на туристите у нас на фона на напрегнатата ситуация в Украйна и в Северна Африка?


В обезпечаването на сигурността на чуждите туристи, които пристигат на Летище Бургас за първа година се включват служители на Националната служба полиция и Жандармерия. Досега за тяхната безопасност се грижеха служителите на „Гранична полиция”.


Проверките в района на летището започват още от пропуска. Всеки автомобил се проверява щателно. Пред двата терминала освен гранични полицаи, вече ще има и жандармерия.


„Целият район се наблюдава и при съответно нарушение на обществения ред или лица, които представляват интерес за нас с действията си, ние ще извършваме проверка на тях. Това е също нова мярка”, обясни комисар Антон Андонов, началник „Гранична полиция” на Летище Бургас.


Една от допълнителните мерки за сигурност специално за израелските туристи, е специален изход, от който напускат залата за посрещане.


И тази година най-пазени ще бъдат туристите от Израел. След атентата през 2012 година на летището е в сила „код оранжев”. Затова и гостите от Тел Авив са спокойни.


Харесват ми хората и България. Тук получавам топлина. Чувствам се спокойно”, казва Елли.
„Много мила страна, много мили хора”, казва Баси за българите.


Миналото лято близо 100 000 туристи от Израел посетиха България. Поставиха рекорд за най-продължителен летен сезон - почти седем и половина месеца. Сега очакванията са оптимистични на фона на отлива на рускоговорящи.


„Тази година се очаква ръст от 10-15% повече в сравнение с миналата година”, обясни Виолета Глухова, управител в туроператорска фирма.


„Просто те обичат да се забавляват. Първото нещо е къде могат да се забавляват и къде могат да прекарат приятно”, обясни екскурзоводът Емилия Генчева.


За да се сбъднат прогнозите обаче, са необходими усилия от българска страна и осигуряване на забавления за израелските гости.


„Атракциони, на които ние им казваме атракциони от типа „уау” - влиза туристът, вижда какво е и казва „ уау”, обяснява Орлин Мандов, почетен консул Израел в Бургас.


Това би довело до удължаване на сезона и запълване на легловата база в курортите.
Според туроператори към момента единствено стабилен се очертава туристопотокът на пристигащи у нас почиващи от Израел и Беларус.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова