16 депутати, начело с шефа на ПГ Цветан Цветанов, внесоха изненадващи промени в ГПК и НПК

 

Мандатоносителят, в лицето на депутатите от ГЕРБ, бламира правосъдния министър Христо Иванов - 16 народни представители, начело с председателя на ПГ Цветан Цветанов, внесоха изненадващо този следобед проект на изменение на Закона за съдебната власт.

 

Документът е подписан и от председателя на правната комисия Данаил Кирилов, както и неговия заместник по групата на ГЕРБ в Народното събрание Десислава Атанасова.

 

Проектът, заедно с мотивите, са общо 28 страници и са публикувани на сайта на парламента. Ходът на депутати от ГЕРБ на практика означава пълно бламиране на правосъдния министър Христо Иванов, коментира темата агенция БГНЕС.

 

До момента от най-голямата парламентарна група никога не са обявявали намерения да предлагат собствени промени в ЗСВ. Такива се очакваше да бъдат обявени от Министерството на правосъдието, като по думите на шефа му Христо Иванов „това трябва да стане след Великден”.

 

От законопроекта на ГЕРБ обаче става ясно, че депутатите нямат намерение да прекратяват предсрочно мандата на настоящия Висш съдебен съвет. Предлага се разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорско-следователска. От законопроекта става ясно още, че в колегиите ще има равнопоставеност между броя на магистратите и броя на излъчените от Народното събрание членове на ВСС.

 

ВСС остава постоянно действащ орган, предлагат депутатите от мнозинството. По информация на БГНЕС законопроектът, подготвян от Министерството на правосъдието, в сътрудничество на Съюза на съдиите в България, се предвижда съдийската колегия да е непостоянно действаща, а прокурорско-следователската - постоянно действаща.

 

Изненадващият ход на депутатите от ГЕРБ идва и след публично демонстрираната от Христо Иванов позиция да се противопостави на идеите на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за извънредни промени в Гражданско-процесуалния (ГПК) и наказателно-процесуалния (НПК) кодекси, позволяващи на прокуратурата да атакува търговски сделки.

 

Все още няма официална позиция на министъра на правосъдието. Подобно действие обаче от страна на депутати от мандатоносителя може да се счете и като сваляне на политическото доверие от ресорния министър.

 

През ноември 2014 г. правосъдният министър Христо Иванов мотивира участието си във втория кабинет "Борисов" с провеждането на съдебна реформа по модел, който към днешна дата изглежда отхвърлен дори от мандатоносителя.