Федерацията по лека атлетика излезе с официална позиция

Българска федерация лека атлетика (БФЛА) излезе с официално съобщение относно появилата се информация за установено нарушение на антидопинговите правила от страна на националния шампион на 60 м в зала от тази зима Георги Георгиев.

 

В текста се каза, че БФЛА е спряла състезателните права на Георги Георгиев от АК "Атлетик" София, като решенито за това е било взето още миналата седмица.

 

Причината е открита забранена субстанция в допинг пробата, която атлетът е дал по време на Националния шампионат по лека атлетика за мъже и жени в зала, в Добрич на 14 февруари 2015 г.

 

"По решение на Управителния съвет на федерацията от 26 март, състезателят Георги Георгиев е със спрени състезателни права до изясняване на случая", заявява Добромир Карамаринов, председател на БФЛА.

 

Георгиев вече е бил изслушан от Контролно-медицинската комисия към Антидопинговия център към Министерството на младежта и спорта. Ако се стигне до наказание, то предложение за размера му ще даде Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет (БОК).

 

"При установяване на вина от страна на състезателя, БФЛА ще се съобрази с предложенията за наказание от компетентния орган и ще го санкционира съобразно законовите разпоредби. Политиката на нашата федерация е за нулева толерантност към употребата на непозволени препарати", допълва още Карамаринов.