Шокиращите признания дойдоха, след като Нова излъчи разследване за еко рекета у нас

 

Екоорганизации рекетират и държавата. Шокиращите признания дойдоха, след като Нова излъчи разследване за еко рекета у нас.

 

Репортажът показа как еколози искат 200 000 евро от бизнесмен, за да не оспорват проектите му в съда. Последва вълна от реакции. И нови разкрития. 

Още по темата

 

Само със стискане на ръка, освен бизнеса, екокоалицията се опитала да изнуди и държавата за голям инфраструктурен проект. Шефът на организацията подал жалба срещу Агенция „Пътна инфраструктура”, че тя не е изпълнила изискванията за въздействие върху природата. 

 

„Каза, че той сега е подал жалбата, но няма да си внесе конкретната такса до съда  и ще я проточва, докато си помислим. Попитахме го какво точно трябва да си помислим, къде да оправим. Той каза ше видим, може да има и друга жалба, може и да няма”, разказа служителка на АПИ, пожелала да остане анонимна.

 

Докато екокоалицията казва "ще видим", служителите на Агенцията се страхуват за живота си, а  жалбата реално бави проекта, който трябва да приключи в края на годината. След разговора на живо, от Агенцията получили е-мейл.

 

„Здравейте, 
[...] Приемаме вашите предложения за дарения на граждански сдружения за 
извършване на граждански контрол при проектиране и изграждане на стратегически транспортни съоръжения, а именно:
- за вече извършени дейности през 2014 г. [...] - 50 000 лв. за мониторинг на околна среда и устойчиво развитие;
- за нови дейности през 2015 г.[...] - 200 000 лв. за мониторинг на околна среда и устойчиво развитие.
[...]
Поздрави!”

 

И уточнението: щели да издадат свидетелство за дарение. От Агенция „Пътна инфраструктура” обаче не разбират какво приема екокоалицията, защото те нищо не са предлагали.

 

Сега от Агенцията чакат решение на Върховния административен съд.