Според анализ стъпките надолу се губят по веригата

 

Пшеницата поевтиняла с 25% за година. В същото време хлябът остава на цените от 2014 година. Анализ на Комисията по стоковите борси и тържища показва, че стъпките надолу се губят по веригата.  

 

Връзката между цената на пшеницата и хляба е скъсана от години. Въпреки че трябва да вървят ръка за ръка - това не е така. Оказва се, че поевтиняването спира до брашното в мелниците.

 

"При тази стойност на зърното брашното би трябвало да бъде около 65 стотинки”, коментира Едуард Стойчев от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 

 

Всъщност килограм брашно в момента струва 90 стотинки. Ако се върнем още няколко години назад, тогава ножицата между цената на пшеницата и брашното се отваря още повече. За четири години суровината поевтинява с 35%, докато в мелниците цената на брашното спада с едва 12%.

 

Според митничарите причината за разминаването е, че в бункерите им пшеницата е от миналата година - така е по правило.

 

Според Федерацията на хлебопроизводителите в Българи нямало как да търсим реципрочност между цените на суровината и хляба, тъй като освен пшеницата, производителите плащали ток и транспорт, както и за работна ръка.  

 

Това, че хлябът е запазил цената си всъщност е отражението на по-евтиното жито  - иначе с по-скъпия ток и по-високите осигуровки трябваше да плащаме доста повече.

 

В същото време обаче малките производители, които не разчитат на пшеницата, са категорични - причината да не усещаме на касовия апарат по-евтината пшеница е друга – картелните сдружения, които не допускат намаленията на пшеницата да стигнат до потребителите. 

 

Остава да се надяваме, че някой ден хлябът ни ще поевтинее.