Най-засегнати са Дунавското и Черноморското крайбрежие

"Ситуацията със свлачищата, които са над 1850 на територията на страната, е много критична и сериозна. През последните седмици и месеци се проявиха нови и се активизираха съществуващи". Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във Варна.

 

Най-засегнати от тези процеси са Дунавското и Черноморското крайбрежие, като критичните места във Варненския регион са местността Фиш-фиш, пътят за Албена и Балчик и местността, Кабакум.

 

Министърътъ съобщи, че размерът на необходимите за укрепването им средства е огромен, но в момента е важно задачите да бъдат приоритизирани така, че да не се позволи откъсване на дадено пътно направление.

 

Павлова информира, че това е причината за предложеното драстично затягане на режима на предварителните съгласувателни разрешения за строителство в свлачищни райони.

 

"Изключенията трябва не само да са редки, но преди всичко да предвиждат укрепване на брега, дълъг мониторинг и чак тогава строителство. Предвиждаме също да забраним изграждането на водопроводни и канализационни системи там, където има свлачище и не би трябвало да има сгради. Освен кардинални мерки, предвиждаме и реформиране на процеса по наблюдение на свлачищата", каза още тя.

 

Финансовите инструменти, на които страната ни разчита за справяне с проблема със свлачищата, са три. Единият е през бюджета по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, годишният бюджет на която е 70 млн. лв.

 

"С тези средства ще разчитаме да направим аварийно укрепване. Вторият е европейското финансиране. 40 млн. лв. са предвидени в Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", по която ще кандидатстваме и приоритизираме проектите. Бенефициенти са както министерството, така и Агенция "Пътна инфраструктура" и общините", коментира Лиляна Павлова. 

 

"На 6 април изтича срокът, в който трябва да бъдат подадени реалните проекти по първата одобрена апликационна форма от Фонд "Солидарност" – третият финансов източник за преодоляване последиците от свлачищните процеси. Очакваме Варна да подаде проекта за охранителния канал в кв. "Аспарухово", за да може да бъде разгледан и през май месец да се проведат процедурите, след което да започнат дейностите по изграждането му", допълни тя.

 

В отговор на въпрос Лиляна Павлова съобщи, че вече е в ход строителството на яз. "Пловдивци" в района на Смолян и процедурите за избор на изпълнители на изграждането на яз. "Луда Яна" край Панагюрище и за ремонта на пернишкия яз. "Студена".

 

317 са вече сградите, които имат сключени договори с Българската банка за развитие по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Заявленията са над 500, коементира регионалният министър приоритетната си тема за санирането на сгради . В ход са и тръжни процедури за избор на изпълнители.

 

"През лятото очакваме да има обекти с направено техническо и енергийно обследване, а през есента да има реални дейности по сградите. Възможно решение е ако общото събрание и общината са съгласни дадена сграда да не отпада заради липса на съгласие за участие в програмата от страна на само един или двама собственици на обекти в дадена сграда. Целта ни е да създадем малко по-голяма гъвкавост, но при преценка на юридическите и всички други рискове", обясни Павлова.

 

"По отношение на блок секциите не можем да си позволим санирането да е през вход. Възможен вариант тук е да бъдат санирани отделни секции от сградите, които са с по десет входа, например, а след това да бъдат санирани останалите", заяви тя.

 

Припомняме, че след 1 януари 2016 г. и сградите с по-малко от 36 апартамента в тях ще могат да кандидатстват за обновяване с цел постигане на енергийна ефективност.