Папата ще отправи традиционното си послание от балкона на базиликата „Свети Петър”

 

Католическият свят празнува Великден. Над 1 милиард души по света отбелязват възкресението на Христос. Папа Франциск отслужи традиционната литургия в храма Свети Петър. Всеки момент се чака и обръщението му към света от балкона на базиликата.


Католическият Великден е седмица преди православния. След като в четвъртък папа Франциск наруши обичаите и вместо на 12 мъже, изми краката и на 6 жени, снощната литургия следваше обичая. Папата покръсти хора, които влизат във вярата по-късно, сред които момиче на 13 години и жена на 66.


„Въвеждането в Тайнството означава да нарушиш спокойствието си, да забравиш незаинтересоваността към страданието. И да потърсиш истината, красотата и любовта. Въвеждането означава, да потърсиш дълбокия смисъл, да не се задоволиш с лесните отговори”, каза папа Франциск.


По света се готвят за празника с традиционни и необичайни прояви. В Ню Орлиънс пуснаха шоколадови яйца от хеликоптер. Търсенето на шоколадови яйца се практикува вече трета поредна година и отново събра стотици деца.


В Сакраменто се опитаха да поставят рекорд на Гинес. В столицата на Калифорния скриха над 500 хиляди великденски яйца, в опит да подобрят постижението от преди 8 години във Флорида. Според местни медии опитът не е успял, но това не значи, че няма да има друг такъв следващата година.


Повече по темата гледайте във видеото.