Текстът получи одобрението на 301 делегати, а против него бяха 130

 

Делегатите на 48-ия конгрес на БСП приеха поправка в устава на партията, с която при предсрочно прекратяване на мандат на дадено лице, същото не може да бъде избрано отново на ръководна длъжност в партията преди изтичането на текущия мандат или по-рано от една година.

 

Текстът станал известен като "поправката Станишев", получи одобрението на 301 делегати, а против него бяха 130. Първоначалната идея бе ограничителната мярка да бъде въведена за 4-годишен период, но поправката бе въведена в по-смекчен вариант, а срокът бе намален на 1 година.

 

Шест месеца преди местния вот и шест след предсрочните избори, БСП прави промени в редиците си. Реално с тях се дава възможност първо в ръководството на всички нива да влязат нови лица. И второ - при провал на местните избори ще се носи и лична отговорност - тоест ще има смени на лидери.

 

На Цветница, с лазарки и опит за празнична атмосфера, левицата започна конгреса си. Емоциите обаче бързо изстинаха с плакат срещу бившия лидер на партията. Настоящия председател Михаил Миков пък се опита да счупи рекордите с едночасова реч. Основно с критики към властта.

 

Обещаните реформи липсвали, управляващите оцелявали с псевдореформи. Последва разкаяние за едно несправило се управление. „Нито председателя на партията Миков, нито аз като лидер на ПЕС, ще позволим да ни спретват интриги или ще се подлъжем по тях”, каза Сергей Станишев. Така се заговори и за деленето в левицата, след което последваха и другарски критики.