Сезонната работа на парче е единственото спасение за много живеещи около Върбишкия проход

 

Загинала жена, жена в кома и 16 ранени - това е резултатът от жестоката катастрофа във Върбишкия проход, при която стар камион ГАЗ, натоварен с хора, се обърна. Както изглежда обаче ситуацията изобщо не е изключение - било е само въпрос на време да се случи.

 

Сезонната работа на парче е единственото спасение за много хора в региона със над 50% безработица. Това ги принуждава да работят за 7 лева на ден, без договори и осигуровки. Всяка сутрин работниците се качват в стария ГАЗ и потеглят към гората, а вечер се прибират. Тръгват  толкова хора, колкото искат да работят. Често каросерията се препълва. Билките предават на местен мъж, който ги препродава.

 

Във всяка къща поне един е на работа в чужбина. Сега в почти всяка къща в махалата има пострадал. И въпреки това хората вероятно пак ще се качат на камиона и ще тръгнат към гората, където единствено могат да намерят работа.

 

Катастрофата се случва след края на работния ден. От удара Нина губи съзнание, не помни почти нищо. Заедно с още 30-ина души се прибирали от гората, където брали билки и див чесън. След като свършили работа, събрали клони и сухи съчки и ги натоварили в камиона.

 

Наш екип потърси шофьора. Той си беше вкъщи, но не излезе. Вместо него ни посрещна  съпругата му. Каза ни, че Орхан е в шок. Въпреки това помагал на пострадалите до последно. Потърсил и съпругата си за помощ.

 

Всички пострадали са закарани в болницата в Шумен. С различни фрактури по тялото са настанени 11 мъже и жени. 50-годишна жена е в кома в интензивно отделение.

 

Оцелелите в тежката катастрофа са категорични, че причината е в отказалите спирачки на камиона. Потърсихме и собственика на камиона - един от заможните хора в града - човекът, който изкупува събраните билки. Не го открихме нито в дома му, нито в склада, нито по телефона.