Водната криза в САЩ ще се усети и в България

 

Невиждана суша има в Калифорния. Въведени са извънредни мерки, които засягат всеки жител на американския щат. Водната криза отвъд Океана обаче ще се усети и в България, защото Калифорния определя световните цени на много плодове, зеленчуци и месо. Според учените трябват 41 милиарда литра дъжд, за да се възстанови балансът.


Това, което се случва сега в Калифорния, ще се случи и в други части на света.


Пред ABC News губернаторът Джери Браун потвърди версията на учените – глобалното затопляне е факт. Неговата заповед: намаляване на използването на вода на територията на щата с една четвърт. Включително превръщането на 15-те милиона квадратни метра от жадните калифорнийски ливади в каменни градини - и то безплатно чрез нова щатска програма. Фермерите също трябва да изготвят свой план за пестене на вода. Калифорния има запас с вода за около една година в резервоарите.

 

Семейства стоят без течаща вода от месеци. Анхелита Гайего казва, че едно от децата ѝ е търпяло подигравки заради това, че нямат вода.

 

В един от най-големите резервоари в Калифорния много ясно може да се види докъде е стигала водата преди години и къде е сега. Ако кризата продължи да се развива с такива темпове, има вероятност Калифорния да се превърне от овощната градина на Америка в една голяма пустиня.

 

Репортер: Ясен Дараков