При катастрофата на 10 април 2010 г. загинаха президентът на Полша Лех Качински и още 95 души на борда

Пилотите на самолета на полския президент Лех Качински, който се разби през 2010 г. край Смоленск в Русия, са били подложени на натиск да се приземят въпреки гъстата мъгла, от високопоставени чиновници, които присъствали в пилотската кабина. 

 

Това разкрива нова експертиза, за която съобщи днес полско радио. Според стенограма на звукозаписа от една от черните кутии, командващият ВВС генерал Анджей Блашик, който пътувал в самолета като пътник, е бил в пилотската кабина през последните минути на полета до самия трагичен край.

 

"Трябва докрай да се опитваме да го направим (да кацнем)", казва той шест минути преди удара в земята, повтаряйки фраза, произнесена десет минути преди това от шефа на протокола на Външното министерство, който също се намирал в пилотската кабина. "Давай, има достатъчно място!", казал генерал Блашик на пилота на 300 метра от земята.

 

Пилотите напразно се опитвали да накарат да излязат от кабината лицата, които не са членове на екипажа. Това се случило през последните минути от полета, съобщава БТА. В комюнике днес военната прокуратура, отговаряща за разследването, потвърди съществуването на нова експертиза на звукозаписа, "съдържаща 40 процента дешифриран запис повече" от предишната експертиза, извършена от полицейска лаборатория.

 

Тя обаче нарече разкритията на радиото неточни и предупреди да не се интерпретират извън контекста на останалите елементи от разследването и че изтичането на вътрешна информация може да навлече наказание до две години затвор, допълва "Франс прес".

 

При катастрофата на 10 април 2010 г. загинаха президентът Лех Качински, съпругата му и още 94 души на борда, сред които високопоставени полски политици и военни. Полската делегация пътуваше за церемония в Катин, близо до Смоленск, по повод 70-атата годишнина от избиването на хиляди полски военнопленници от съветската тайна полиция през Втората световна война.