Ако Русия нахлуе при нас, ще отида да стрелям - нищо, че съм нобелист, отсече експрезидентът на Полша

Западът трябва да приложи "всички възможни мерки" за защита от "агресията на Русия", "включително до разполагането на ядрени ракети”. Това коментира в интервю за украинския вестник "Икономическая правда" бившият полски президент Лех Валенса.

 

Някогашният лидер на „Солидарност” и носител на Нобеловата награда за мир призова Запада да отвърне на заплахите на руския президент Владимир Путин да използва при необходимост атомния арсенал. „Той (Путин - бел. ред.) ни плаши със своите „Градове”, ние трябва да го изплашим с друго, по-съвършено оръжие”, казва експрезидентът на Полша.

 

Според него важното в случая е да се покаже, че „и ние имаме такива ракети и че те са по-добри отколкото са в Русия”.„Ако руснаците нахлуят в Полша, ще отида да стрелям, въпреки че съм нобеловият лауреат”, категоричен бе дългогодишният политик относно заплахите на Путин "за няколко дни да превземе Киев, Варшава или Вилнюс".

 

По думите му обаче, Русия е нужна на света и на Европа, но „ако се държи като цивилизована държава, а не като такава, която плаши света с атомна бомба”. Това не е първото подобно изявление на бившия президент. В изявление по телевизията миналия месец той заяви, че Русия "я чака разпад, ако се осмели да нападне някоя от западните държави, например Полша".

 

Той също така разкритикува САЩ и ЕС, като припомни, че „когато Западът й взе атомното оръжие на Украйна, той се задължи да пази териториалната й цялостност”: „Русия и Путин  нарушиха тези споразумения. Как ще живеем, ако всеки, който е по-силен, ще нарушава мирните договорености?”.

 

Според него да се ликвидират границите може и по демократичен път, а не „с помощта на танкове”. „Това вече е малко друга епоха. Путин няма шансове. Той може да си докара синини, но не и да спечели”, обобщи бившият президент. 

 

Това не е първото смело изявление на някогашния полски държавен глава. В изявление по телевизията миналия месец той заяви, че Русия "я чака разпад, ако се осмели да нападне някоя от западните държави, например Полша". Този път той й предрече разпад и стопяване до 20 млн., при положение, че всичкитев 60-те народа на Руската федерация поискат повече независимост от Москва.