Коментари в световните медии за посещението на Ципрас в Москва

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се среща с Владимир Путин в Москва. Отваря ли той нови възможности за Гърция или може само да загуби? Вижте какви са коментарите на световните медии, обобщени от германското списание "Spiegel".

 

"За гръцкия премиер пътуването до Москва не е от голяма помощ. За руския президент обаче е", коментира Ян Генгер от ntv-de. Ципрас не може сериозно да смята, че Русия ще спаси Гърция от фалит, защото идва въпросът с какви пари ще бъде направено това. Също така не може да се гарантира, че Европа ще премахне санкциите срещу Русия. Премиерът иска да покаже, че има алтернативи за Гърция. Проблемът обаче е, че такива всъщност няма.

Още по темата

 

Рядко едно държавно посещение предизвиква толкова много шум и то още преди да е започнало, коментира "Neues Deutschland". Гърция не трябва да напуска линията на политиките на ЕС. Защото в противен случай ще отпадне един от гласовете, с които Брюксел говори. Според изданието европейските играчи не са наистина заинтересовани да постигнат споразумение по отношение на икономическата и социална криза в Европа. 


"Дипломацията върви по различен начин", пише Давид Бокинг в Spiegel. Разбира се, Ципрас като ръководител на правителството на една суверенна държава, има пълното право да търси подкрепа и извън ЕС. Трудно е да се разбере обаче, че той в същото време организира посещението си като заплашителен жест към партньорите си от ЕС. Освен това е спорно дали наистина Гърция ще подобри положението си със съюзник извън 28-членния блок. В Русия спазването на правата е спорно, а потенциални партньори като Китай вече разкриха своите турбокапиталистически практики във външната политика.


Ципрас може само да загуби при Путин, смята Berliner Zeitung. Със сигурност гръцкият министър-председател ще бъде щастлив, ако Путин му отпусне спешен заем или отстъпка от цената на газа. Но налице е и желанието на гърците да покажат, че не са зависими от Европа. Гръцкото правителство играе игри, но да се играе с Путин е опасно, тъй като той само ще използва Ципрас за засилване на позициите си в цяла Европа.


Гърците трябва да внимават с господин Путин, предупреждава New York Times. Очевдино е, че Атина не може да разчита на руснаците да ѝ помогнат с пари. Падането на цената на петрола и западните санкции намалиха рязко възможностите на Путин да помага на други държави в нужда. Сделка с Путин само ще разгневи европейските партньори, а Ципрас се нуждае от тях, за да остане Гърция в еврозоната. 


Опасно е, когато Ципрас опитва да разиграва Запада срещи Изтока, изтъква Bild. Господарят на Кремъл ще ласкае атинските си колеги и ще търси сходства, от които да се възползва предимно Русия. Ципрас трябва да е наясно дали ще може да приеме това. Тъй като все още МВФ, ЕС и ЕЦБ са тези, които спасиха страната му от фалит и продължават да го правят. 


Всъщност Атина има възможност да избере с кого да води преговори - а ЕС не е единственият плод във време, в което трябва да сключи сделка за дълга, аргументира се финансовият експерт Патрин Йънг в интервю за Russia Today. Ципрас иска да опита да измъкне малко пари от Русия. Москва, разбира се, не може да понесе целия гръцки дълг. Но може би в замяна Путин ще отпусне малка сума в замяна на бъдещото сътрудничество.