Датата за огласяване на присъдата не е определена, съобщи Прокуратурата на Масачузетс

 

Младият емигрант-мюсюлманин от чеченски произход Джохар Царнаев бе признат за виновен за атентатите в Бостън, признати за най-тежките от 11 септември 2001 г. насам.

 

Дванайсетте съдебни заседатели решаваха цели 11 часа, преди да се произнесат по 30-те обвинения срещу 21-годишния Царнаев. Напълно е възможно да го очаква най-строгото наказание – по цели 17 от повдигнатите обвинения законодателството на САЩ предвижда смъртна присъда.

 

На продължилия един месец съдебен процес, обвинението представи цели 92 свидетели. Защитата на Царнаев пък бе безсилна – намери само 4 свидетели, които да застанат пред съда.

 

Адвокатите на Царнаев го описаха като „младеж, повлиян от радикалните възгледи на своя по-голям брат” - 26-годишния Тамерлан Царнаев, убит три дни след атентатите при престрелка с полицията.

 

Присъдата на Царнаев ще бъде произнесена допълнително, но все още не е ясно кога ще се случи това. „Датата на огласяване на присъдата все още не е определена”, съобщи в Twitter Прокуратурата на щата Масачузетс, цитирана от агенция РИА Новости.

 

Припомняме, че серията от терористични атаки, извършени по време на Бостънския маратон на 15 април 2013 г., отнеха живота на 3 души, а 264 бяха ранени. Тогава две самоделни бомби бяха взривени от чеченските братя в центъра на американския мегаполис – буквално на метри до финиша на традиционния маратон.