Нарушенията само за миналата година надхвърлят 21 000

Поне пет нарушения се констатират на всеки проверен строеж. Това показва статистиката на Инспекцията по труда. Нарушенията само за миналата година надхвърлят 21 000. 

Още по темата

 

От началото на годината са направени 910 проверки на строителни обекти, открити са 4200 нарушения. Същевременно в първите месеци на годината проверките са по-малко, защото по-малко се строи. Най-често работниците са без трудов договор и не спазват правилата за безопасна работа на височина.

 

Строителството е една от най-рисковите дейности в Европа. Всяка година в Европейския съюз от трудови злополуки умират над 4000 души. 1500 от тях за заети точно в строителния сектор. Повече от 3 милиона работници пък са били ранени.

 

На строеж в София  вчера работниците са били санкционирани от Инспекцията по труда, защото са работили без каски и предпазни колани.  „Не им е удобно, затова никой не си слага каската”, заяви пред камерата на Нова техническият ръководител  на обекта Красимир Георгиев.  

 

В Созопол на строеж, намиращ се само на 500 метра от Общината всички са без каски. След като екип на Нова попита един от работниците защо е без каска, той реши все пак да си я сложи, а през това време останалите работници избягаха и за минути строителната площадка обезлюдя. Мъжът, който се представи за бригадир реши да прогони екипа на Нова с думите:  „Много хубави работи могат да станат”.

 

На строеж в центъра на Пловдив каските и екипировката  също не се използват. Оказа се, че повечето от работещите нямат и трудови договори. Справка в Националния осигурителен институт показа, че през 2013 година 108 души са загубили живота си в следствие на трудова злополука. Миналата година загиналите са 134.

 

Репортери: Марина Цекова, Благой Бекриев, Цеца Алексова