На гости в пекарната на Джон отиде Никол Станкулова

 

Никол Станкулова, Милена и Джон за тайнството на козунака. Един холандец, изучил до съвършенство тънкостите на българския козунак. И добавил от своето въображение, вдъхновение и талант в него.


Първите сведения за хлебарството датират от VI век пр. Хр., когато археолозите са открили каменни ръчни мелници, с които се е мляло зърното. Затова дни преди Великден решихме да обърнем специално внимание на най-стария занаят в света.

Още по темата


Бързо влизаме, за да намерим нашия холандски домакин. Отправяме се към сърцето на пекарната, а нашата стихия днес, броени дни преди Великден, са козунаците.


Тук месенето е машинизирано, за да се спести време. Всичко друго обаче се прави със златните ръце на специалистите. А сега за тайните на нашият козунак.


„Много са важни хубавите съставки,които слагаме вътре. Не трябва да спестяваш пари,защото това е много важно. Второто важно нещо е хубавата рецепта. - Пропорцията ти ли я измисли? - Да, започнах преди 10 години. Опитах българския козунак и си помислих ”искам да направя нещо по-добро. - Това означава, че ти не харесваш българския козунак ли? - Вкусът беше добър, но беше прекалено сух”, казва Джон.


В търсене на идеалната рецепта, отива при 85-годишна жена, която да го научи в детайли.
Започва с фурната си през 2004 г. и първите 3 години се допитва до мнението на всичките си клиенти, докато открие перфектната комбинация. Твърди, че всичко идва от сърцето на човек и че така е избирал екипа си - търси хора, които изпитват любов към работата си.


Изчакваме нашия козунак да втаса, намазваме с яйца, поръсваме със захар и печем. А докато печем го питам как се спря на България?


„Това беше моментно решение. Бях тук по друг проект и за няколко месеца видях, че има място за нашия бизнес”, спомня си Джон.


Сърцето му на хлебар започва да тупти.


„През 2004 г. започнах бизнеса си тук. В българите ми хареса това, че те живеят за днешния ден, а холандците спестяват цял живот за бъдещето, не се наслаждават на момента”, казва Джон.


Повече по темата гледайте във видеото.