Днешният ден е наречен Празникът на всички празници

 

Христос Воскресе! Православният свят ликува. Днешният ден е наречен Празникът на всички празници. Дано бъдем здрави и дано не губим вярата си.  

 

На третия ден след страшната смърт на Спасителя, ангел възвестил Възкресение с думите: "Зная, че търсите разпнатия Исус, няма го тук. Той възкръсна, както бе казал. Не търсете живия сред мъртвите".

 

Със смъртта си Христос изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

 

"Пазете и разгаряйте в сърцата и душите си онзи пламък на възкресната радост, който за първи път бе пламнал някога при празния гроб и който и до днес се разгаря във всяка вярваща душа, познала и обикнала своя Спасител с любовта", призова патриарх Неофит. Нека нищо в тази нощ не помрачава радостта ни от живота, възсиял от гроба. 

 

В Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” предстои богослужение за второ Възкресение.  То започва малко след 11 часа. Още преди началото вярващи започнаха да се стичат от всички посоки на площада пред храм-паметника. На богослужението ще присъства и чуждестранни туристи. Такива служби ще бъдат извършени и във всички епархии.