Ловчанския митрополит донесе Небесния пламък от Йерусалим снощи

 

Благодатният огън беше донесен от Йерусалим снощи от Ловчанския митрополит Гавриил.

 

Всяка година главният участник в измолването на огъня е йерусалимският патриарх. Той се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото. Огънят, наричан още Свещен или Небесен, се запалва всяка година в храма "Възкресение Христово",  построен върху Божи гроб. Тайнството е неразгадано. Благодатният огън символизира Възкресение Христово, за което говори още апостол Петър и се смята за светиня за вярващите. 

 

"Чудото няма научно обяснение, ако имаше, нямаше да е чудо", каза митрополит Гавриил на летище София. Секунди преди да пламнат свещите, той  видял синкави мълнии, които стават все по-големи и слизат все по-надолу, след което започват да палят свещи и кандила. 

 

"Днес бяхме свидетели на това голямо чудо, което всяка година става във Велика Събота, когато слиза чудотворен огън от небето. Трудно е това пътуване, но в крайна сметка човек не съжалява и е готов на много по-големи трудности", каза Гавриил непосредствено след пристигането си. 

 

"На Божи гроб имаше хора от всякакви националности, но всички бяха като едно семейство", допълни Ловчанският митрополит. 

 

Той разказа, че с очите си е видял как хора прокарват огъня по косите и телата си без да се запалят. 
 

Свещеници от цялата страна си запалиха от огъня, за да го пренесат във всички храмове на страната. 

 

Подробности за пристигането на Свещения огън у нас гледайте ТУК.