Разказва капитан Джажев - един съвременен български герой

 

"Дали съм герой, другите хора ще кажат! Чувствам се, като човек, който си е свършил работата!". Това каза капитан Борислав Джажев – пилотът, приземил самолет с два изключени мотора и спасил живота на 175 пътници при най-тежкия инцидент в българската авиация за последните 20 години. 

 

Годината е 2008 г. Инцидент със самолет в Бургас. 170 пътници на борда. Птици, два изключени двигателя и уменията на един български пилот – капитан Джажев. В изключително тежка ситуация той успява да приземи самолета. Какво е преживял, само той си знае. Но самолетът каца на пистата. А жертви и пострадали няма. Една невероятна история за лошо стечение на обстоятелствата.

 

"В момента, в който се отлепихме, може би на метър-два някъде, виждах края на полосата, видях как се надига едно ято от гларуси. Тя полосата се затопля и те си намират някакво местенце и си седят. Самолетът ги плаши и те тръгват с нас!", спомня си Джажев, командир на „Еърбъс” А320.


Самолетът е набрал такава скорост, че връщане назад няма. Близо 120 гларуса се блъскат в корпуса. Десният двигател е пълен с птици. Самолетът се тресе целият. Вибрациите са огромни. Ситуация, в която двигателите могат да спрат всеки момент. Пилотите изпълняват процедурите при отказ на двигател. 

 

"Няма време да се плашиш! Ако се уплашиш, нещата са приключили общо взето. Инстинктите действат там. Човек или може да го направи, или не може!”, казва смелият капитан.

 

Без тяга вторият пилот се свързва с кулата и обявява тревога. От излитането до аварийното кацане всичко минава като на лента през очите на командира. Българският герой спасява 175 души. Без почести. С потупване по рамото капитан Джажев се превръща в герой. За пътниците, за екипажа, за разследващите. А от днес вече всички ние знаем за подвига му. 


Зад гърба си този смел пилот има 12 хиляди летателни часа. И в този момент той е някъде над нас, в облаците, и пилотира самолета. На добър час, капитане!