Към момента пожарът е изгасен

„Ситуацията на площадката в Иганово е овладяна. Към момента пожарът е изгасен и няма опасност за населението. Не е необходима евакуация.“ Това съобщи зам.-министърът на икономиката Любен Петров от с. Иганово, където тази сутрин избухна пожар в производствен цех на ВМЗ-Сопот.

 

Инцидентът е станал на същата площадка, на която преди по-малко от месец се взриви склад с готова продукция. 

 

Пожарът е възникнал в производствен цех, в който са се съхранявали термобарични гранати. Част от продукцията е същата, която е била във взривения на 21 март 6-и холандски склад. Взривеният по-рано днес цех се намира на 1 км от склада.

 

„Боеприпасите в производствен цех 835 не са били снарядени. Според експерти е технически почти невъзможно да са се взривили от само себе си“, заяви зам.-министър Петров. Той поясни, че към момента са взети всички необходими превантивни действия и няма опасност за населението. Спрян е и токът, за да се избегнат допълнителни аварии.

 

Зам.-министър Петров допълни, че на площадката не е имало служители поради продължаващата работа на прокуратурата за установяване на причините за взрива от 21 март.

 

„В нито един момент не е имало заплаха за работници или служители на площадката в Иганово. Работата там все още не е възстановена. Очакваше се днес ръководството на ВМЗ-Сопот да изпрати искане до прокуратурата за възстановяване на работния процес“, заяви той, като припомни, че стандартите за сигурност във ВМЗ-Сопот са изключително високи, като складовете на държавното предприятие са най-добрите в България. По тази причина много частни фирми съхраняват продукцията си в тях.

 

Подробности за случилото се гледайте във видеото: