Експлозиите продължиха няколко часа

 

Нови взривове разтърсиха Иганово. Експлозиите продължиха няколко часа. Опасността все още не е преминала. Постепенно хората започнаха да се прибират по домовете си, след като рано сутринта се евакуираха. 

 

22 взрива избухнаха в производствения цех в Иганово. Първият проехтя в 7.11 ч. Последва и пожар, който все още не е потушен. В продължение на пет часа се чуваха остатъчни взривове. Последната експлозия бе в 12.20 ч. В цеха е имало 500 противотанкови гранати и други боеприпаси. 

Още по темата

 

Все още причините за този инцидент не са ясни. Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а най-спряганата версия през целия ден бе саботаж. И работниците, и хората, които живеят наблизо спрягат именно тази версия заради два факта. Първият е, че това е най-охраняваната зона, тъй като точно преди три седмици там се взриви склад и оттогава тече разследване. Вторият е, че утре работниците е трябвало да се върнат в цеха.

 

"Притеснително е за толкова кратко време да се случат два такива инцидента. ВМЗ търпи сериозни загуби от това, че площадката не работи заради следствените действия”, коментира зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

 

Движението по подбалканския път София-Бургас беше спряно в отсечката Анево-Кърнаре. От съображения за сигурност бяха спрени и влаковете, които преминават през гара Иганово. Десетки пътници, които трябваше да пътуват от София за Бургас, се върнаха отново в столицата. Кошмарното пътуване за тези хора продължава и в момента с осигурен от БДЖ друг влак.  

 

Утре сутрин сапьори и експерти ще влязат във взривения цех, за да направят оглед. Днес такъв бе направен по въздух с помощта на безпилотен самолет. Това, което се видя, е, че западната част на цеха е отнесена от взривната вълна. 

 

По последна информация вече е отворен подбалканския път от София за Бургас през Иганово, Анево и Кърнаре. Отворено за движение е и железопътното трасе София-Бургас през гара Иганово.

 

Репортер: Благой Бекриев