Парламентът ще тълкува като „стъпка в правилната посока“ действията на турския президент Ердоган

Европейският парламент призова днес Турция да използва 100-годишнината от османските зверства и да „признае Арменския геноцид“, за да съдейства по този начин за помирението между двата народа, съобщава Франс прес, цитирана от БГНЕС.


Парламентът на Общността е приел „с голямо мнозинство“, според председателя на сесията, резолюцията, която се надява да съдейства за намаляване на напрежението, което се появи около определяне на събитията, които преди век са допринесли за смъртта и изселването на повече от 1,5 млн. арменци от пределите на Османската империя.


Парламентът ще тълкува като „стъпка в правилната посока“ действията на турския президент Ердоган и други висши политици за „признаване на зверствата, извършени спрямо отоманските арменци“.


Турция се опитва да стане член на Европейския съюз, но от Брюксел все още имат забележки към Анкара по въпросите за спазване на човешките права. Признаването на Арменския геноцид като такъв може да се превърне в препъни камък в преговорите между ЕС и Турция.