Специален апарат обработва насекомите под налягане и висока температура

Челябински учени са разработили протеинова храна за животни от скакалци и специален апарат за производството й, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

 

Според Олег Красилников, един от авторите на изобретението, брашното от скакалци няма равно на себе си по хранителните си свойства. Докато в свинското и говеждото се съдържат 17% протеини, а в рибата - 21%, в скакалците те са 75%, отбелязва руският учен.

 

За производството на храната за животни учените са използвали специална машина, в която насекомите се смилат, изсушават и обработват под налягане и висока температура, унищожаваща всички микроби. Благодарение на апарата могат да бъдат произвеждани 5-7 тона брашно на смяна, казва ръководителят на проекта Пьотър Свечников.

 

По думите му машината все още се усъвършенства. През последните месеци производителността й е била увеличена 1,5 пъти, 10 пъти е нараснал срокът на експлоатация, а цената е била
намалена.


Първата челябинска машина ще работи в Узбекистан. В Челябинск засега тя не може да бъде внедрена заради недостиг на финансови средства.