Дялани камъни отпреди 3,3 милиона години бяха извадени от земните недра

Най-древните дялани камъни, извадени от земните недра в източната част на Кения, датират отпреди 3,3 милиона години, съобщиха сп. "Сианс е авнир" и БТА. Това бе оповестено от нюйоркски изследователи в рамките годишната конференция на Американското дружество по палеоантропология в Сан Франциско.

 

Тези дялани камъни са със 700 000 години по-стари от най-древните известни досега сечива. Откриването им навежда на мисълта, че прародители на хоминидите са създавали сечива стотици хиляди години преди разцвета на човешкия род. 

 

Изследователите попаднали на дялани камъни с по-големи и по-малки размери и на каменни блокове, които вероятно са били ползвани като наковалня и са знак за евентуалното съществуване на архаично ателие за обработване на праисторически сечива.

 

Най-древните известни досега дялани камъни бяха открити в Гона в Етиопия. Те датират отпреди 2,6 милиона години и са наречени олдувайски, на дефилето Олдувай в Танзания, където през 60-те години на миналия век за пръв път са намерени подобни сечива. Тогава учените ги приписаха на Хомо хабилис. По-късно редица специалисти предположиха, че други хоминиди, различни от директните прародители на човешкия род, са обработвали сечива на
ръка. 


Новите находки са открити на обекта Ломекви, източно от езерото Туркана в Кения. Според Соня Харманд от университета Стоуни Брук в Ню Йорк, става въпрос за преднамерено обработени сечива, а не за парче скала, което случайно е било разцепено на 
части.