Облекчават условията за кандидатстване по програмата

 

Безплатно саниране– вече и за блоковете с несъгласни съседи. Държавата облекчава кандидатстването, така че повече собственици да могат да се възползват от програмата.   

 

До момента регистрираните сдружения на собственици са над 1700. Заявленията за финансова

Още по темата

помощ са почти 930, а одобрените от тях – почти 790. Рекордьори до този момент са областите Благоевград, Пловдив, София-град, Хасково и Стара Загора. А след облекченията – интересът се очаква да се повиши още повече.  

 

Великата китайска стена. Така наричат един от блоковете в столичния квартал „Сухата река”. От построяването панелката почти не е ремонтирана, затова съседите се заемат да освежат поне фасадата. Иначе добрата идея се оказва мисия невъзможна за живеещите в тези над 300 апартамента, разказва Радослав  - който е домоуправител на един от 5-те входа.

 

За да се прескочи препъникамъка, държавата облекчава процедурата. 

 

"Изискването е вече не целият ансамбъл от свързани сгради и свързани блок секции да се свързват – поне половината от това свързано застрояване да е взело решение за участие в програмата, което ще облекчи тези с много входове", уточнява Десислава Йорданова от Министерството на регионалното развитие.

 

За да участват в програмата, Радослав трябва да открие всичките си съседи. И да получи съгласие за безплатното саниране. По думите на Радослав, в това влизат собственици, които не са в България. собственици, които не са в домовата книга, такива, които са сменили телефоните си.

 

Изход има и от тази ситуация. За инатливи съседи държавата ще прави компромис. Радослав обаче се притеснява дали така санирането ще доведе до желаните резултати – по-ниски сметки за ток и парно.

 

За по-малките градове безплатно ще се санират и блокове с над 32 апартамента, а не както изискваше програмата до този момент – над 36. А от следващата година топлоизолации ще се поставят безплатно на всички блокове.