Призът ще бъде връчен на 15 май в медицинския център Олбани в Ню Йорк

Двама учени, чиито трудове върху модерните изследователски технологиии се очаква да ускорят медицинските открития, ще си поделят придружена с голяма сума награда в медицината и науката
следващия месец, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

С наградата на медицинския център Олбани, придружена от 500 000 долара, в биомедицината и биомедицинските изследвания за 2015 г. са отличени д-р Карл Дайсрот от Станфордския университет в Калифорния и Сяолиан Съни Се от Харвардския университет и Пекинския университет, в който той е гостуващ преподавател.

 

Дайсрот е експерт по биоинженерни науки, психиатрия и поведенчески науки. Неговият труд включва разработване на технология, която позволява на експерти по мозъчните увреждания
да имат по-ясна представа за редица психични смущения и болести, като депресия, биполярно разстройство, болест на Паркинсон, пристрастяване.

 

Се е експерт по химия и биохимия, чийто труд доведе до напредък в областта на едноклетъчната биология, доставяйки нова информация за това как отделни молекули могат да повлияят върху клетъчния живот и човешките болести. Благодарение на експериментите му стана възможно да се изследват невидими до този момент отделни молекули в живи клетки.

 

Наградата се присъжда ежегодно от 2001 г. на учени, които са повлияли върху развитието на медицинските изследвания.

 

Учредена е от нюйоркския бизнесмен Морис Марти Силвърман, който вече не е между живите. Призът ще бъде връчен на 15 май в Олбани, Ню Йорк.