Свободните места са 12 000, а желаещите – 41 991

 

Люта битка за лични асистенти. Желаещите да се включат в програмата са три пъти повече от свободните места. Така 30 000 души ще се окажат без помощ у дома. 

 

Програмата "личен асистент” приключва в края на този месец. Европа обаче отдели 65 000 милиона лева за нейното продължаване. Затова до 9 април всички желаещи да имат или да бъдат личен асистент трябваше да подадат документи в дирекциите „Социално подпомагане”. 

 

Молбите вече са обработени. И така равносметката е 41 991 желаещи да имат личен асистент и 35 275 кандидати да предоставят услугата. Свободните места обаче са между 12 и 15 000.

 

Преди година откриват диабет на малката Камелия. Оттогава тя не посещава детска градина. Детето е на инсулин, който трябва да се слага няколко пъти дневно. Майката решава да се обърне към нейния съсед, който е безработен. Предлага му да стане личен асистент.

 

Битката на Камелия за Георги и на Георги за детето обаче няма да е лека. Кандидатите са три пъти повече от местата. Само децата в нужда са близо 3900. И все пак, ако Георги бъде одобрен, ще получава между 2,60 и 3,10 лева на час. Ще може да работи до 7 часа дневно. За себе си е изчислил, че ще взима 160 лева на месец.

 

В началото на следващата седмица се очаква да стане ясно кой ще бъде одобрен и кой не. Останалите ще бъдат в листата на чакащите. Георги се надява този път късметът да е на негова страна.

 

Назначаването ще започне в началото на май. Освен лични асистенти, работа от май ще започнат и медицински сестри. Очаква се те да са около 500 и да помагат с дребни медицински манипулации на хората, които използват услугата личен асистент.