Тази сутрин се събраха пред завода на протест

 

Стотици служители на една от знаковите пловдивски обувни фабрики днес не бяха допуснати до работните си места, за да подадат заявления за напускане. От половин година не са получавали заплати. Тази сутрин се събраха пред завода на протест.

 

220 работници остават на улицата, след като обувният завод влезе в процедура по несъстоятелност. Галина и Иван работят във фабриката. С две малки деца са и има да получават около 3000 лева.

 

Заводът дължи на всеки работник между 3 и 5000 лева. Предприятието стигнало до фалит, след като теглило кредит, който сега не може да върне. Дължи на банката 8,5 милиона лева. Цялото имущество е запорирано, а машините били изнесени.

 

Най-големият проблем е, че няма кой да оформи документите на освободените служители, за да се запишат в Бюрото по труда или да започнат нова работа. Личният състав е освободен. 

 

Изненадващо при протестиращите се появи изпълнителният директор, който обеща до месец документите за освобождаването на работниците да бъдат оформени. Инспекцията по труда започна проверка по случая.