Тестът включвал 45 логически въпроса

Деветокласник от Пловдив постигна впечатляващи резултати на теста за интелигентност на МЕНСА. 15-годишният ученик се оказа най-умният сред връстниците си в България. Цветан Чуканов смаял със знанията си световната организация, като показал IQ 154. 

Още по темата

 

Момчето е ученик в Математическата гимназия в Пловдив. Той решил на шега да се яви на световния тест за интелигентност, без специална предварителна подготовка. „Исках да проверя дали всъщност попадам в тези 2 % на населението, които са с високо IQ”, обясни Цветан.  Тестът включвал  45 логически въпроса. За половин час трябвало да намери верния им отговор. За да се справи, Цветан приложил знанията си по математика. 

 

Всеки ден момчето трупа знания от интернет и чете много книги - от философски до фантастични романи. Резултат от теста бил смайващ.  „Постигнах 99%, 154 точки IQ от 160.  Това означава, че попадам в горните 1% от населението на земята с най-високо  IQ”, обясни той.

 

Това е наистина много висок резултат и дава шанс на момчето да стане член на МЕНСА. По-младите хора се справят по-добре на теста от по-възрастните”, коментира председателят на МЕНСА в България Христо Радков. Всяка година на теста на МЕНСА в България се явяват между 350 и 500 човека.

 

Силата на Цветан е в хуманитарните науки, казват учителите му.Неговият учител по философия Стоян Зайков е убеден, че скоро възможностите на момчето ще се докажат на много по-високо ниво.  Мечтата на Цветан е да учи право. „Следващата ми цел е да мина теста за езиково ниво на Кеймбридж , първи сертификат, за да мога след това да си отворя вратите за Англия и САЩ”, обясни момчето. 

 

Репортер: Благой Бекриев