Заедно с Цецка Цачева те ще лобират пред Хага, Хелзинки и Берлин за влизането ни поне "по въздух и вода"

 

Дългоочакваното положително становище за присъединяването ни към Шенген вицепремиерът Меглена Кунева очаква през това лято, пише БГНЕС. 

 

По думите ѝ това можело да стане по време на заседанието на Съвета по вътрешните работи на Европейския съюз (ЕС), който ще се проведе в средата на юни 2015 г. 

 

Изявлението ѝ с положителната новина дойде в парламента, където Меглена Кунева се срещна с председателя на парламента Цецка Цачева. Там трябва да бъдат обсъдени въпроси, свързани с Шенген.

 

„Ще концентрираме усилията си за влизане в Шенген по т.нар. "сини граници", или иначе казано по въздух и вода”, заяви Кунева в Народното събрание.

 

Вицепремиерът настоя, че "не може Шенген да се държи като инструмент България да изпълнява други свои ангажименти". Тя визира обвързването на членството ни в Шенген с механизма за сътрудничество и проверка. Според Кунева „страната ни трябва да получи признание за усилията, които полага за реформа в съдебната система”.

 

В най-скоро време Кунева щяла да информира Холандия и Финландия за всичко, което сме постигнали. На свое предстоящо посещение в Германия Цецка Цачева пък щяла да информира Германия за напредъка ни.

 

Кунева обясни, че „именно в тази връзка е и днешната среща” с председателя на парламента. Според нея „ще бъде хубаво законодателният орган да излезе с обща декларация за членството ни в Шенген”. 

 

Във връзка с предстоящите промени в Конституцията, според Кунева трябвало да се сформира специална комисия в НС, която „да обсъди всички въпроси”. През май Меглена Кунева обеща да е „готова и със законодателните основи за създаването на Антикорупционния орган, анонсиран от кабинета”.