Лидерите на страните от Евросъюза решават как да спасят стотици човешки животи

 

Европа срещу трафика на хора. Лидерите на страните от Евросъюза решават как да спасят стотици човешки животи. На спешната среща на върха трябва да бъде договорено как повече да не се стига до трагедии в Средиземно море.


Близо 1000 загинали за един ден и над 11 000 пристигнали за една седмица само в Италия. Тези драматични цифри стреснаха Европа и показаха, че досегашната имиграционна политика не е дала резултат. Затова са необходими спешни мерки за пресичане на трафика с хора в Средиземно море.


Европа е готова за военна и цивилна операция, която да унищожи флота на трафикантите. В опит да предотвратят смъртта на хора, бягащи от войната и бедността в Близкия изток и Африка, лидерите ще поискат зелена светлина от ООН, както и съдействие от НАТО. Възможно е Алиансът да предостави въоръжените си безпилотни и разузнавателни самолети в борба с трафикантите.


„Хиляди хора бягат, защото ги колят като агнета. Това, доколкото аз го разбирам, ще обърна внимание на Съвета относно борбата с трафикантите”, обясни премиерът Бойко Борисов.


„Моята логика е такава, че този, който може да прекара цигари или пилешки бутчета, той може да прекара и нелегални имигранти. Така, че първата и основна задача на държаватa e бой по контрабандата и по каналите и те са същите трафиканти. Така че като знам горе долу трафика по европейските страни на контрабандни цигари, на наркотици тогава когато съм работил на времето, просто ако действаме съвместно, няма как да се минат границите”, добави Борисов.

 

И германският канцлер Ангела Меркел начерта като основен приоритет борбата с трафикантите, които рискуват живота на стотици.


„Въпросът е да прекратим търговията с хора, да спрем бруталните трафиканти. Трябва да се борим и с причините, довели до бягството на тези имиигранти”, коментира германският канцлер Ангела Меркел.


Лидерите обсъждат дали на територията на Италия и Гърция да бъдат изградени центрове, в които пристигащите в Европа ще бъдат проучвани и ще им бъде предоставяно убежище. Европейските държави обаче остават разделени по един от основните въпроси - за изграждането на бежански лагери.


Днес в Малта бяха погребани 24 от имигрантите, станали жертва на най-жестокото корабокрушение в Средиземно море. В прости ковчези, носени от малтийски военни, загиналите, чиито имена не са известни, бяха изпратени в последния им път.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Антоанета Николова