ООН обаче определи плана на Евросъюза като минималистичен

 

Кризисни разговори в Брюксел. Евросъюзът утроява бюджета на операцията по издирване и спасяване на нелегалните имигранти, готови да загубят живота си в Средиземно море, за да стигнат бреговете на Европа.


За първи път от десетилетие насам Европа променя миграционната си политика и предприема конкретни мерки за пресичане на трафика с хора. Страните от Евросъюза ще заделят повече повече за издирвателни и спасителни мисии.


С план за действие от 10 точки, лидерите на общността ще се опитат да предотвратят трагедии, като тази в неделя, отнела повече от 800 живота. Обсъжда се и вариант за залавяне и унищожаване на плавателните съдове на трафикантите, както и събиране на пръстови отпечатъци от всички мигранти.


„Моята логика е такава, че този който може да прекара цигари или пилешки бутчета, той може да прекара и нелегални имигранти. Така че първата и основна задача на държаватa e бой по контрабандата и по каналите и те са същите трафиканти”, обяви премиерът Бойко Борисов.


В Италия и Гърция ще бъдат изградени центрове за настаняване, където пристигащите ще бъдат проучвани и ще се разглеждат молбите им за убежище. Не се знае къде ще отиват бежанците след престоя си в тези лагери.


Основен приоритет обаче ще бъде създаването на стабилно правителство в Либия - държавата, от която тръгват лодките с бежанци.


„Вече въпросът е за Либия. Вече не става дума за Европа. Светът е безразличен към това, което се случва в Либия и дори и да похарчим повече пари, да се борим повече с тероризма, ужасяващият факт е, че тази страна не се управлява. Тя е в хаос”, коментира френският президент Франсоа Оланд.


Великобритания вече обяви как ще участва в операцията.


„Предлагаме да изпратим в Средиземно море десантен кораб с три хеликоптера и две патрулни лодки, които ще се включат в спасителните операции”, обяви министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън.


ООН обаче определи плана на Евросъюза като минималистичен и призова за създаването на легални канали за безопасна имиграция.


Днес в Малта бяха погребани 24 от 800-те жертви, удавили се в неделя. Загиналите бяха изпратени в последния им път в прости ковчези, без никой да знае нито които са те, нито къде могат да бъдат открити близките им.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Антоанета Николова