Пореден пример за лоши пътища, които съсипват живота на хиляди хора

 

Пореден пример за лоши пътища, които съсипват живота на хиляди хора. Четири села на границата между областите Хасково, Стара Загора и Пловдив вече десетилетия наред почти нямат връзка помежду си. Шосетата са в окаяно състояние, а едно от тях е главната връзка между Маказа и бъдещата магистрала „Марица”. 

 

Проблемите с малките пътища на места са толкова сериозни, че хората буквално се чудят дали си струва да минават през това, което прилича по-скоро на разорана нива, или да използват черния път, за да избегнат част от главоболията. Само в тези четири села проблемът засяга над 3000 души.

 

Пътят от село Върбица за Чирпан свързва Хасковска със Старозагорска област и е най-късият маршрут от Маказа към магистралите „Марица” и "Тракия”. От десетилетия обаче пътуването по шосето е екстремно преживяване.

 

Най-опасен е мостът над Марица, през дупките на който се вижда самата река, а основите му са подкопани. Вместо да го ремонтира, държавата просто го затваря. Макар че е затворен от години, от там през няколко минути минават автомобили.

 

Лошото състояние на пътищата принуждава хората, които не искат да рискуват живота си, да заобикалят по 40 километра, вместо реалното разстояние от по-малко от 10.

 

Освен всичко останало, липсата на нормални пътища води и до икономически последици. Така напрежението в района расте с всеки изминал ден, така че съвсем скоро може да има и протести.

 

Репортер: Димитър Иванов