Той разкритикува няколко министри от кабинета

 

 „Лимитът на възможните управленски и политически компромиси, които АБВ може да направи за участието си в управлението, се изчерпва, заяви пред делегатите на националната конференция на партията преизбраният за председател на АБВ Георги Първанов/

Още по темата

 

„Грешат тези, които си мислят, че в АБВ сме от лесните, от гарантирано съгласните. И ако грешките и провалите бяха наши, нямаше нищо по-естествено да си съберем папките и да напуснем управлението. Но дефектите са в други сектори и затова аз твърдя, че е по-логично ние да поискаме ремонт на кабинета, на слабите му страни”, каза още Първанов.

 

„Няма как с толкова пробойни да кажем, че правителството е силно”, каза днес Първанов.  Пробойните според АБВ са главно министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов. Първият бил слаб, вторият - вреден. Следват министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Божидар Лукарски и на образованието Тодор Танев.

 

Това се очертава и едно от условията АБВ да продължи подкрепата си за правителството. „Не мога да приема на нас да се гледа като на някакво пето колело, някакъв своеобразен апендикс”, заяви Първанов.

 

АБВ ще постави и други искания на ГЕРБ и Реформаторите, свързани с промените в Конституцията, пенсионната реформа, контролът по усвояването на новите държавни заеми.  Парламентарната група ще инициира  разговори за рестарт на проекта за АЕЦ „Белене”. По неофициална информация вече са водени разговори с управляващите уж затворената страница "Белене" да бъде за отворена за пореден път. 

 

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин също говори по време на конференцията. "Трябва да върнем политическия диалог  и в страната, и в левицата, и на национално равнище и в тази част от политическия спектър, към която принадлежим", заяви той. 

 

 

 "Левицата в България е в дълбока криза. Тя не започна със създаването на АБВ, точно обратното – създаването на АБВ е израз на тази криза, която се задълбочава особено при предишното управление. Ние обаче имаме отговорност да подадем ръка и да създадем платформата за  дискусии, които ще дадат възможност на българските граждани да имат алтернатива на управлението в ляво", каза Калфин.

 

Снимка/Видео: БГНЕС