Медиците от болница „Свети Иван Рилски” отново защитиха уволнения си директор

 

Снимка: Thinkstock

 

Пореден ден на лекарски протести и недоволство на болници заради ограничените бюджети и недостига на средства за онкоболни. 

 

Медиците от болница „Свети Иван Рилски” излязоха за трети път на протест в защита на уволнения си директор. 

 

„Болница с награди и иновации! Такъв директор трябва да се поощрява. Очевидно тези правила не важат за здравния министър”, заяви пред Нова телевизия д-р Минкин.

 

Протестът им се пренесе и пред здравното министерство. Служителите на университетската болница не са съгласни и с друго - лечебното им заведение да се слива с „Александровска” болница. 

 

„Хората се притесняват дали няма да ги съкратят”, обясни д-р Найденов.

 

А днес стана ясно, че именно предстоящото сливане на администрациите на отделни лечебни заведения в една, е взело главата на д-р Дечев.


 
„Очевидно стана ясно, че той се противопоставя на тази идея и всеки, който се противопоставя ще бъде отстранен”, заяви министър Москов.

 

С протести заплашват и общински болници, които вече се задъхват.  Причината е в  орязаните бюджети през тази година и невъзможността да се изплащат месечните възнаграждения на персонала.


 
„Някои от тези онкологични центрове са преустановили дейността си към 20-ти или 21-ви”, обясни д-р Атанас Атанасов, управител на МБАЛ, Нови пазар.

 

Под въпрос е химиотерапията на 30% от пациентите в пловдивския онкосипансер. 

 

„Проблемите на всички са едни и същи – приключване на средствата за закупуване на медикаментите за онкологията, в частност за химиотерапията”, обясни д-р Калин Калинов, управител на Комплексно-онкологичен център – Пловдив.

 

 „Лекарства има. Категорично нито методиката, нито лимитите на НЗОК не могат да бъдат причина за отказ на лечение”, отговори здравният министър. 

 

Проблемът с лечението на онкоболни отекна и в църквата. 

 

„Бих искал министърът на здравеопазването, ако има човещина в себе си, да излезе и да каже: „Имаме толкова и толкова онкоболни и нито един от тях няма да остане без лекарства”, призова митрополит Николай. „Да каже, че нито едно българско дете няма да остане без ваксина, че държавата ще направи всичко необходимо затова, защото нито един болен да не остава с усещането, че държавата му го мрази”. 

 

А здравният министър увери, че онкоболните нямат основания да се притесняват за лечението си.