Причина за протеста - невъзможността хората да работят в цеха в Иганово

 

Стотици работници от ВМЗ - Сопот блокираха Подбалканския път. Причина за протеста е невъзможността хората да работят в цеха в Иганово, след взривовете там.


Бунтът на работниците е за това, че втори месец площадката в Иганово не работи.Затворена е. Тъй като все още продължават огледите и разследването на причините за двата взрива. 800 работници от Иганово временно са прехвърлени в завода в Сопот. 

Още по темата


Днес протестиращите излязоха с едно, единствено искане разследването да се ускори и цеховете да заработят, тъй като важни поръчки се бавят. Има и опасения следващия месец работнициште могат да останат и без заплати.


3000 работници вкупом напуснаха завода малко след 12 на обяд и с тлата си блокираха подбалканския път.


„Да се разчисти по-бързо теренът, защото когато е затворена площадка Иганово няма износ. Всичко стои на склад. Няма да има заплати и заводът ще затвори”, обясни Владислава Вълкова – работник в цех Иганово.


„Де факто има пари за един авнс и нищо друго”, каза Димитър Атанасов – председател на КТ“Подкрепа“ във ВМЗ.


Оръжейниците предупредиха задава се голямо социално напрежение. Съдбата на 800 работници от затворените цехове в Иганово е неизвестна. Минчо е с 30-годишен стаж и се страхува да не бъде съкратен.


„Това е саботаж. Чист саботаж. Това е единственият поминък и кой да го унищожи… мераците”, смята Минчо Вълков.


Министърът на икономиката застана зад исканията на работниците.


„Това, че няма да има заплати и аванс или пък ще има приватизация на предприятието, държа да подчертая, че това са някакви манипулации”, на мнение е министърът на икономиката Божидар Лукарски.


От прокуратурата съобщиха, че разследването не се бави. Законовият срок е два месеца.


„Голяма част от терените в радиус между 1 и 3 километра от епицентровете на двата взрива вече са прочистени”, обясни прокурор Галина Андреева от Окръжната прокуратура в Пловдив.


Розопроизводителите вече влязоха в нивите си, но реколтата ще е наполовина по-малко.
В блокадата на пътя попаднаха десетки автомобили, но шофьорите им изчакаха търпеливо, защото подкрепиха работниците.


Ако искането на работниците не бъде изпълнено, на 26 май те отново излизат на протест. Освен подбалканския път, ще блокират и железопътната линия от София за Бургас.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев