Масово напускане в МВР, ако се въведе пенсионна възраст

 

Масово напускане на служителите на МВР и протести. Това ще се случи, ако бъде приета идеята на социалния министър Ивайло Калфин за увеличаване на пенсионната възраст при униформените. Какви са притесненията на служителите?


Пожарникарите от 1-ва Районна служба „Пожарна и аварийна безопасност“ са против въвеждането на възраст за пенсиониране.


От 20 години Валентин Желязков работи в Пожарната. Спасява хора и днес. Вече е на 44 и признава, че вече му е по-трудно.


„Човек на 50, на 55 години в никакъв случай не притежава качествата, които притежава един 35-годишен човек”, казва пожарникарят Валентин Желязков.


В момента Валентин, както и всички останали пожарникари, полицаи и военни могат да се пенсионират само при достатъчно осигурителен стаж. Няма изискване за пенсионна възраст. Искат така и да си остане.


„Не бива чиновници с писалки да решават нашата съдба и нашите проблеми. Защото не дай си боже това да доведе до смъртта на колега – това ще тежи и на тяхната съвест, както и на нашата”, добави още Валентин.


И все пак властта предлага от догодина пенсионна възраст да има – 50 години и 10 месеца. Според синдикатите тя трявба да е максимум 50 години. Те настояват да отпадне и идеята възрастта да расте с по 2 месеца годишно, докато стане 55 години.


„Ще има ли протести? - Не изключвам тази възможност, напротив, напрежението е изключително голямо”, коментира Иван Павлов от Синдиката на служителите в МВР.


МВР подкрепя искането на синдикатите. От Министерството на отбраната обаче все още не са решили окончателно. Преди време обаче и оттам се обявиха против въвеждането на възраст. А пенсионираните военни коментираха предложенията с шега.


„Ще стане като вица, когато внучето види баба си или дядо си да обличат униформата и да ги пита: „Къде отиваш бабо или дядо?” и да казват: „Наряд отивам да те пазя, внуче?”, каза Недялко Марчев от „Професии на дълга пред народа и отечеството”.


От социалното министерсво запазиха сериозния тон. И отговориха на исканията писмено. А Валентин се надява този път властта да отсъди в негова полза. И в полза на тези след него.
Дискусиите по темата продължават.


Повече по темата гледайте във видеото.