Пети ден в бежанския лагер в Харманли няма медицинско обслужване

 

Най-големият бежански център в България е без лекари. Вече пети ден в лагера в Харманли няма медицинско обслужване, тъй като договорите на единствения лекар и двамата фелдшери са изтекли и не са подновени от Агенцията за бежанците. Според медиците това води до рискове от зарази.

 

До 30-и април д-р Елена Дачева е била единственият лекар в бежанския център в Харманли. Тя се е грижила за всичките 1 700 души там заедно с двама фелдшери. И тримата обаче вече не работят там, защото договорите им не са подновени. Така в лагера на практика медици няма, а болестите са много.

 

„За първи път в живота си се сблъсках с една тропическа болест, която е инфекциозна – лишманиоза. Тази, която е тук, се разпространява чрез мухи. Има венерически заболявания, има и СПИН. И тези хора си ги държахме под наблюдение”, казва педиатърът д-р Елена Дачев.

 

Според д-р Дачева в момента рискът от разпространение на зарази извън центъра е огромен. От това се притесняват и жителите на града, сред които се разхождат бежанците. „В днешно време болестите идват така без да ги очакваме, даже колкото и да пазим хигиена някаква, а при тях нещата са по-трудни”, смята Валентина Кръстева.

 

От ръководството на центъра обясниха, че очакват финансиране от Агенцията за бежанците. Имат да изплащат заплати на медиците и за два предишни месеца. „Ще бъдат подновени договорите на медицинския персонал, който беше назначен тук”, казва директорът на бежанския център в Харманли Йордан Малинов. „Предполагам, че до края на седмицата всичко ще бъде решено”, прогнозира той.

 

В същото време в момента 1 700 души в лагера са без лекар. „Практикуването от вчера и днес е така – който потърси медицинска помощ, аз пращам човек, който го завежда до болницата, за да бъдат прегледани, или се обаждаме на спешна помощ, които също ни оказват съдействие”, обяснява още Йордан Малинов.

 

Заради проблемите в лагера семейство Шашу от Сирия, които са вече шест месеца в България, са се изнесли на външен адрес. Второто им дете е родено в България. "Ситуацията в лагера не е добра, особено за децата. Ако имам нужда от помощ, отивам директно в болницата”, казва Мажид Шашу.

 

Болницата обаче не може да поеме всички пациенти, тъй като капацитетът ѝ не достига. От Агенцията за бежанците обещават, че „до края на годината ще създадат нови лекарски кабинети и ще наемат още медици, ако се намери финансиране”.

 

Репортер: Димитър Иванов