Те са истински герои, а не в сянка, казва премиерът Бойко Борисов за български пилоти

 

История за безстрашието в сянка идва в навечерието на Деня на храбростта – става дума за полетите между живота и смъртта. Те са смели, хладнокръвни и непоколебими. Керосинът е в кръвта им и ври. Те са пилоти, не познават рутината, а и съдбата не ги е пощадила. Поднесла им е такива изпитания, че съвсем спокойно можем да ги наречем герои.

 

Август 2008 г., Бургас. "Еърбъс” А320 със 175 души на борда излита.

 

"В момента, в който се отлепихме, може би на метър-два някъде, виждах края на полосата, видях как се надига едно ято от гларуси. Чувството е, че все едно попадате с колата в градушка”, разказва командирът на "Еърбъс”-а капитан Борислав Джажев.

 

"Тук тежкото е, че след излитане имаме отказ и на двата двигателя. Това е най-тежкият случай за страната ни в последните 20 години. Имаме само един случай на отказ на два двигателя, това е с капитан Колев в Габон. Там е приводнил самолета в океана”, разказва Стефан Стефанов от Комисия за разследване на авиационни събития.

 

Разказ за незнайните мъже във въздуха, които продължават да летят – без награда, без почести, заради всички нас – пътниците.

 

"Те са си истински герои. Те не може да са в сянка. Просто малко повече публичност да дадем на това, което са правили, защото когато са влизали птици в двигателите, или са се запалили двигателите на базата на хладнокръвието са спасили стотици хора”, казва пък министър-председателят Бойко Борисов.

 

Да попаднеш в най-тежката ситуация и да се измъкнеш на косъм. За честта и спасението – гледайте "Темата на Нова" в сряда след централните новини в 19.00.