Тържествата започнаха с водосвет на бойните знамена

 

България празнува. На Гергьовден честваме Деня на храбростта и на Българската армия. А имен ден празнуват близо 200 000 българи. Тържествата започнаха с водосвет на бойните знамена.


Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин.


"В деня на прославата на Георги Победоносец се извършва освещаване на знамената на бойната слава на Българската армия, изпросвайки божията милост и подкрепа за нашето войнство - за опазване на живота и честта на нашите сънародници", заяви патриарх Неофит.


В церемонията участваха всички родове войски.


Но освен държавен и военен празник, Гергьовден е и народен. Хората идват на хплощада, за да си спомнят за дългите години служба.

 

Хеликоптер Ми-17 премина над пл. "Батенберг", развявайки българското знаме. А за първи път тази година оркестърът на Националната гвардейска част изпълни програма пред хората, които се бяха събрали за празника.

 

Интересно е да се отбележи, че за първи път смяната на караула пред президентството се извършва не от четирима, а от осем гвардейци.