Всяка покупка над 300 евро ще трябва да се извършва с карта или банков превод

 

Засилен трафик се очаква в края на днешния почивен ден. Най-натоварено ще бъде в посока София и на главен път Е-79 от Гърция.


Хиляди българи избраха да слеят почивните дни на 1 и 6 май в една по-дълга ваканция. От "Пътна полиция"  предупреждават шофьорите да карат с повишено внимание.  


От Пътната агенция издадоха заповед, с с която се забранява движението на камиони от 14 часа следобед до 20 часа вечерта, за да не се пречи допълнително на движението.


Най-натоварен ще е трафикът от Гърция. Там хиляди българи избраха да почиват през последните дни. Ще отблъсне ли поредната антикризисна мярка в южната ни съседка българския турист?


Радикалната промяна в Гърция - всяка покупка над 300 евро да се извършва с карта или банков превод дойде в навечерието на майските празници в България. И все пак над 90 хиляди българи избраха Южната ни съседка от началото на месеца.


„За момента нямаме готовност, но ако се налага,защо не, за нас не е проблем няма да носиме много пари в себе си, ще носим карти само”, на мнение е Елизабет Тачова.


Намерението на гръцкото правителство всъщност не е съвсем ново. Досега плащанията в брой бяха възможни до 500 евро.


Ако сметката в хотела ви е над 300 евро, кешът ще забранен. Ще трябва да платите по банков път или с карта. Зад рецепцията съм и прокарвам картата през пос терминала.


А хотелиерът ще трябва да преизчисли пакетите си, така че отново да заобиколи закона. В момента 7 нощувки със закуска тук струват 420 евро, което е с 80 евро под сега действащия таван.


„Има много клиенти, които имат карти и плащат с карти, но има и много, който искат да плащат кеш. Тогава, какво ще стане с тях. Ще идват ли отново тук или ще предпочетат друга дестинация. Това е важният въпрос”, обяснява хотелиерът Костас Пападопулос.


И ако Костас е притеснен от по-ниския кеш - таван, то за собственика на този градински център той е нещо нормално и очаквано. За българските му клиенти обаче не съвсем.


„Не всички имат карти, не всички могат да си позволят. Нали знаете има една приказка - в брой, кеш или на ръка, мисля че е много вярна”, казва Чавдар Стайков от Добрич.


Ако кеш-таванът стане 300 евро, се предвижда дори използване на малки касови апарати на батерии с размер на кутия от цигари.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Николова