Сред интересните експонати е автентичното знаме на русенския месарски еснаф

Видео: БГНЕС

 

Изложбата "Празниците в Русе" съживява спомена за забавленията и социалния живот в града в периода след Освобождението до 60-те години. Автентични експонати, повечето от които дарение, са подредени в Къщата на Калиопа от етнографите на Русенския исторически музей.

 

Като се започне от празници като Гергьовден, Илинден и 24 май и се стигне до сватби, пикници и гледане на кафе – всичко това е разказано чрез снимки, предмети и облекла, показани във витрините на музея. На Гергьовден, например, във военния парад са участвали и учениците, на които им предстои да бъдат войници. Те са били облечени със специални униформи. 

 

На 24 май след шествието по улиците учениците са ходели в парка, за да слушат всички градски оркестри, а това е бил единственият ден, в който е било позволено да нарушат вечерния си час. На Илинден пък е било прието да се излиза на пикник извън града, разказват етнографките Десислава Тихолова и Искра Тодорова.

 

Много популярни в градската култура са били баловете, карнавалите и т.нар. тарла, или традиционния русенски панаир. Сред карнавалните костюми внимание привлича един, който е на полумесеци и е бил на семейството на войводата Панайот Хитов. Предполага се, че платът е бил съвсем тематично избран като карнавализиране на врага. Включена е и ценна сватбена рокля, дарение от Чикаго, която е шита по модел от виенско списание, пише БГНЕС.

 

Сред интересните експонати е автентичното знаме на русенския месарски еснаф, което изобразява патрона на гилдията Архангел Михаил, когато убива Сатанаил с тънка сабя. Войнишка чаша с надпис също е оценена като важна находка за изложбата. Най-забавни са обаче игрите, с които русенци са запълвали свободното си време. Посетителите на изложбата могат да пробват да гадаят на кафе в чаша, да наредят карти на съдбата или да хвърлят зарче в "Шегите на Амура", което показва според числото какво да чакаме в романтичен план.