Проектонаредба определя за колко време трябва да ни носят салатата и аперитива

 

Нови правила за хотелите и ресторантите. Проектонаредба определя за колко време трябва да ни носят салатата и аперитива и дори колко възглавници да има в хотелската стая.

 

Новата наредба за категоризиране ще се отнася за всички места за настаняване - от квартири и хостели, до висококатегорийни, луксозни хотели. Тя ще се отнася също така и за всички заведения за хранене и развлечение.

 

С новата наредба младежите, които ползват хостели, могат да разчитат, че ще получат в тях безплатна карта на града, оборудвано кухненско помещение, всекидневна с телевизор, почистване на стаята и интернет. По-високи са вече и изискванията за луксозните хотели - какво да има в мини-бара и бройката възглавници в стаята. 

 

Според наредбата с деветка ще се набират рецепциите във всички хотели. Очаква се и край на дългото чакане на храната в ресторанта. Според новите норми салатите и аперитивите трябва да идват максимум за 10 минути в скъпите заведения,15 - в ресторанти и барове с три или две звезди. За пръв път се въвежда и категоризация при хотелите, които могат да предлагат услугата „Ол инклузив”. 

 

Къмпингите също не са оставени без внимание. За една палатка трябва да се осигурят минимум 50 кв. м, ако къмпингът е с три звезди, 32 - ако е с една звезда. Мястото за каравани в къмпингите също трябва да е маркирано, както и да е оборудвано с излази за вода и електричество.

 

Освен това вече ще има и минимални стандарти за образование, опит и какви езици да знае персоналът на хотели, ресторанти и барове. След влизане в сила на новата наредба всички места за настаняване и заведения за хранене и развлечение ще имат гратисен срок от 6 месеца, през които трябва да съобразят дейността си с новите изисквания.

 

Репортер: Цеца Алексова