Тази събота Даниела Тренчева ни срещна с братята, които набиха френски командоси в Коиловци

 

Помните ли скандалните френски парашутисти, които в нощта на 16 октомври 2012 година отнесоха боя край плевенското село Коиловци? Те със сигурност го помнят… Шумният случай тогава провокира създаването на игра на сайта на Коиловци. Всеки, който искаше информация за селото, трябваше да елиминира малко парашутисти.

 

Тази събота в “Ничия земя” Даниела Тренчева ни среща с братя Цоневи - именно те понабиха нашествениците от небето в опит да бранят нивата си. Тогава разказаха, че парашутистите, които властите обявиха за туристи, а по-късно се оказаха командоси, са преобърнали живота им наопаки...


“За кратко странният случай преобърнал наопаки и живота в селото и престъпността рязко спряла. Близо три години по-късно обаче открихме Васко Цонев отново с тояга и отново бранещ люцерната. В Коиловци войната срещу набезите се оказва по-ожесточена отвсякога. Тук страхът има много имена, спасението още се търси. Но не дебне отвсякъде... Дебнат самоорганизирали се селяни, които и да попаднат на крадци, нищо не могат да направят. Съзнават, че лошите са агресивни и могат да стигнат до крайности, но… дебнат. Търсят собствената си смелост и справедливост нощем по улиците. Толкова не я намират, че си взели и термо-камера! Земя на абсурдите и на мистериите. Безспорно най-мистериозното е как в XXI-ви век хората спят в обора с кравата си, за да я пазят, другите – на нивата, за да я пазят, а заплахите, както става ясно са и по земя, и по вода и по въздух!”