В страната е обявен двудневен траур

 

 

 

Резултатът от вчерашните  престрелки в Куманово е петима убити и 30 ранени полицаи. Някои информационни агенции говорят за трима убити. Арестувани са около 30 терористи. Не е ясно колко са и пострадалите граждани, нито броят на загиналите нападатели.

 

 

Вчера полицията в Македония влезе в престрелка с въоръжена група, дошла вероятно от Косово. Сблъсъкът стана в кумановския квартал „Диво селище“ и  продължи през целия ден. Част от населението е евакуирана. Групата се е укривала в десетина къщи. Предала се е на полицията, след като е останала без муниции. Според неофициални информации, още една малка въоръжена група се е сражавала и тази нощ.

 

Тази нощ не беше спокойно в града, близо половината част от града и в момента е блокирана”, обясни в „Събуди се” пратеникът на Нова в Куманово Данаил Глишев. „Ние станахме свидетели на това, че терорист мина по улицата,  полицаите се отдръпнаха, а той се скри в част на града, която не беше под контрол на органите на реда”, разказа той. 

 

Пожарите в града продължават, не се чува стрелба и се надяваме, че всичко е приключило, както обяви и вътрешното министерство на страната, макар че и пресата и хората вярват, че част от терористите са се измъкнали”, каза още Данаил Глишев. 

 

 

Според македонско електронно издание Армията за национално освобождение е поела отговорност за нападението в Куманово.  „В борбата за национално достойнство, която все още продължава, силите на армията нападнаха македонската полиция, която вече дни тероризира цивилното население“, се казва в съобщение на армията за национално освобождение.  В него се посочва, че акциите й в бъдеще ще бъдат още по-ожесточени. До късно снощи автентичността му не беше потвърдена. 

 

Според депутата от управляващата ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски става дума за сценарий за дестабилизиране на страната. Престрелката в Куманово е дело на Никола Груевски, твърдят пък жители в града. „Само малоумни хора могат да направят това. Нашите политици са виновни. Те трябва да бъдат с народа”, казват в местни хора в телевизионните репортажи.

 

На извънредно заседание тази нощ правителството в Скопие обяви днешният и утрешният ден за национален траур в памет на убитите при инцидента край Куманово.